De stad en regio Alicante

Alicante en de regio Alicante wordt vooral met zon, zee en strand geassocieerd. Er is echter veel meer dan alleen goede stranden; een mooie haven (Puerto Deportivo, zeker leuk om ‘s avonds rond te lopen!), een rijke historie en daardoor interessante bezienswaardigheden en een fantastische festival-cultuur in de zomer. Kortom; er is voor iedereen wel iets leuks te vinden in de kuststad Alicante.

Stranden in de buurt

De Costa Blanca is de reden dat de meeste toeristen het hele jaar door richting Alicante vliegen. Er is een prachtige boulevard langs de kust, genaamd Explanada de España. Er zijn veel terrasjes, mooie winkelcentra en ook prima stranden zoals Playa del Postiguet (900 meter lang). Andere goede stranden liggen in de buurt van Benidorm, een stad ten noordoosten van Alicante. Je kunt hier komen met de tram of met de bus. Sommige stranden in Benidorm zijn wel 4 kilometer lang zoals het Levante strand en het Poniente strand. Vanaf Alicante richting het zuiden vind je Santa Pola, een baai waar veel wordt gevist. Ook liggen hier 2 belangrijke stranden: Lisa en Tamarit. Als je wilt surfen, moet je hier zijn. Dichterbij de stad Alicante heb je ook nog San Juan de Alicante, oftewel kortweg strand San Juan. 2900 meter lang loopt het van El Campello tot en met Cabo de las Huertas.

Kasteel van Alicante en Basilica de Santa Maria

Toch is een weekje zon zee en strand eigenlijk zonde, er is zoveel meer te doen zoals het kasteel van Alicante bezoeken. In het Spaans wordt dit Castillo de Santa Bárbara genoemd. Op de top van de heuvel torent dit markante gebouw op 166 meter elevatie boven de stad uit. Het kasteel heeft een Moors verhaal, en dat verhaal is te vinden in het museum in het kasteel. Het kasteel is te bereiken door Parque de la Ereta, of via Calle Jovellanos. Zelfs als je niet van kastelen en geschiedenislessen houdt, dan is het gratis kasteel een must-see door het fantastische uitzicht dat je vanaf daar hebt. Houd je wel van oude gebouwen, dan kun je na het kasteel ook nog even langs de Basilica de Santa Maria. Het is de oudste kerk in Alicante, gebouwd op de resten van een moskee. Mooie kunstwerken bevinden zich in de kerk.

Welke wijken?

Heb je geen zin in zoveel andere toeristen om je heen? Dan kun je naar Barrio Santa Cruz. Deze wijk loop je in als je vanaf het centrum naar de heuvel Monte Benacantil loopt. Het woord Barrio betekent in het Spaans ‘wijk’, en deze wijk wordt ook wel ‘El Barrio’ genoemd, oftewel: dè wijk. Slenter door de wijk en proef de sfeer van een echte volkswijk. Even weg van de toeristische bezienswaardigheden en deel terrasjes met de inwoners van Alicante zelf. Het is anders dan Casco Antiguo, het oude stadshart van Alicante. Je kunt hier wel meer dingen doen zoals langs de versmarkt Mercado Central en het stadhuis bekijken. Toch zul je in dit centrum veel meer toeristen vinden.

Musea

Er zijn een aantal goede musea in de regio Alicante. Het MACA (Museo de Arte Comtemporáneo de Alicante) is een museum voor moderne kunst. Vlakbij Basilica de Santa Maria zit het MACA in een oud 17e eeuws gebouw. Picasso, Joan Miró, Juan Gris en Juana Frances sieren de collectie van het MACA. Het MARQ is een ander museum van een meer archeologische aard. Ontdek alles over de geschiedenis van de regio Alicante vanaf de Romeinen, de inval van de Moren, de ondergang van de Moren en de opkomst van de Spaanse koningen.

Andere steden in de buurt

Zoals al genoemd is Benidorm het beste te bezoeken vanwege de stranden. Iets verder weg ligt Calp, een toeristische plaats ten noordoosten van Alicante. Er zijn veel restaurants, cafés, stranden, villa’s en boulevards te vinden en lijkt daarmee een beetje op Alicante. Het grootste verschil is dat alles in Calp een stuk minder massaal is dan in Alicante. Calp heeft een rots (332 meter hoog) bij de zee die van kilometers afstand te zien is; El peñon de Ifach heet de rots.

El Campello ligt tussen Benidorm en Alicante in. In veel dingen lijkt El Campello op Calp. Het verschil is dat El Campello wat dichterbij Alicante ligt en het massale toerisme hier nog wat meer aanwezig is dan in Calp. Men zegt dat de lucht van El Campello de schoonste lucht van Europa is. Santa Pola ligt ten zuiden van Alicante en staat ook bekend om het kleinschaliger toerisme. Het lijkt in feite vrij veel op Calp. Een stuk verder ligt Torrevieja. Deze stad is dan een stuk groter want de badplaats heeft zonder toeristen al zo’n 100.000 inwoners, ruim 4x zoveel als in Calp of in Santa Pola. In de zomermaanden kan dit inwonersaantal oplopen tot ruim 200.000.